De hypotheektoezegging voor starters

Publicatiedatum: 13-12-2013

Het is een bekend fenomeen onder starters: ze hebben hun droomhuis gevonden en gaan pas op dat moment inventariseren of ze hiervoor daadwerkelijk een hypotheek kunnen krijgen. Voldoet het inkomen en vermogen inderdaad aan de gestelde eisen voor het desbetreffende huis? Zoals u waarschijnlijk al verwacht, komen starters hier in veel gevallen in de knel. Het blijkt dat ze niet aan de eisen voldoen om de hypotheek te krijgen. Nationale Nederlanden is recentelijk naar voren getreden met een oplossing voor dit probleem: de hypotheektoezegging.

Wat is de hypotheektoezegging?

De hypotheektoezegging is een certificaat, dat starters met zich mee kunnen brengen in hun zoektocht op de woningmarkt. In dit certificaat wordt aangetoond of en voor welk bedrag de starter(s) een hypotheek aan kan gaan. Om dit te bepalen wordt er gekeken naar het vermogen van de starter, het inkomen en de verklaring van de werkgever. Een hypotheektoezegging is bij aanvang van de zoektocht aan te vragen bij Nationale Nederlanden of een andere onafhankelijke hypotheekadviseur. De hypotheektoezegging, in de vorm van een certificaat, kost op zichzelf niets, maar de adviseur zal wel consultatiekosten rekenen. Bovendien is het certificaat, als de financiƫle toestand van de starter onveranderd blijft, 6 maanden geldig.

Wat zijn de voordelen voor jou als starter?

Tijdens biedingen op een bepaalde woning zal het bezitten van een hypotheektoezegging certificaat de snelheid en de kracht van jouw bod bevorderen. De makelaar of huiseigenaar zal sneller zekerheid hebben over jouw financiƫle situatie en zal een starter dus eerder serieus nemen. Deze snelheid en geloofwaardigheid vergroten de kans op het eerder vinden van een droomhuis, relatief tot wanneer je geen hypotheektoezegging hebt aangevraagd. Het is dus wel degelijk de moeite waard om hiernaar te kijken.

Voor meer nieuws over startershypotheken, neem een kijkje in onze nieuwsblog.

Direct mogelijke startershypotheken vergelijken?!