Huis Huren of Kopen?

Voordat je besluit een huis te kopen is het verstandig na te gaan of kopen wel de beste optie is. Al wordt vaak gezegd dat huren weggegooid geld is omdat geen vermogen wordt opgebouwd, het heeft ook zo zijn voordelen.

Een huis kopen

Voordelen van huis kopen

Door een huis te kopen bouw je vermogen op, tenminste als je het huis niet financiert met een aflossingsvrije hypotheek. Bovendien kun je belastingvoordeel behalen doordat je de hypotheekrente af kunt trekken van de belasting. Dit is sinds 1 januari 2013 alleen nog mogelijk bij hypotheken waarbij je vanaf de eerste dag aflost. Meer over hypotheken aflossen.

Anders dan in een huurhuis kun je aan de woning ook waarde toevoegen, door het aanpassen van het sanitair of de keuken. De stijl waarin de aanpassingen worden gedaan hebben natuurlijk wel invloed op de uiteindelijke verkoopbaarheid van het huis.

Nadelen van een huis kopen

Vooral in deze tijd is het niet ongebruikelijk dat de huizenprijzen dalen, en daarmee de waarde van je zojuist aangekochte woning. Waar een huis vroeger standaard een goede investering vormde kan een huis nu (op de korte termijn) in waarde verminderen.

Ook verhuizen gaat minder eenvoudig dan bij huren. Mocht de buurt je toch niet zo goed bevallen of je wil door omstandigheden verhuizen komt hier veel bij kijken. Het inschakelen van een makelaar en maar hopen dat je huis verkocht wordt. Wanneer het verkocht wordt komen ook zaken als de overdrachtsbelasting om de hoek kijken.

De maandlasten van veel hypotheken zijn daarnaast afhankelijk van de geldende rente, en bewegen mee op de rente. Dit betekent dat de maandlasten kunnen verschillen, tenzij je kiest voor een rentevaste hypotheek.

Een huis huren

Voordelen van een huis huren

Een groot voordeel van huren is de mobiliteit. Anders dan met een koophuis kun je op relatief korte termijn verhuizen mocht je dat wensen. Ook komen bij verhuizen minder kosten kijken, zo heb je niet te maken met makelaarskosten of overdrachtsbelasting.

Huren is in Nederland goed beschermt door de wet. Door wettelijke huurbescherming kan de verhuurder niet zomaar het huurcontract opzeggen. Daarnaast heeft huren het voordeel dat lagere inkomens gebruik kunnen maken van huurtoeslag. Bij sociale woningbouw kun je daarom met huursubsidie vrij goedkoop wonen.

De verhuur is verantwoordelijk voor noodzakelijk onderhoud aan de woning zoals het verfwerk. Ook problemen die het woongenot ernstig verstoren zoals lekkage is de verhuurder verplicht te verhelpen, zonder bijkomende kosten voor de huurder.

Nadelen van een huis huren

Een groot nadeel van huren is dat aanpassingen aan de woning lastiger zijn. Je heb ten eerste toestemming nodig van de verhuurder voor aanpassingen aan de woning. Mochten de aanpassingen leiden tot een hogere woningwaarde profiteer je daar echter niet van mee.

In een huurwoning bouw je geen vermogen op zoals je dat met een hypotheek wel kunt doen. Ook zal de verhuurder jaarlijks de huur verhogen binnen de wettelijk toegestane grenzen.