Lagere hypotheekrente en hogere woningprijzen

Publicatiedatum: 15-02-2014

Voor wie al een tijd overweegt een huis te kopen, maar de stap niet heeft genomen door de onzekerheid op de woningmarkt, is nu wellicht het moment aangebroken. Met een lage hypotheekrente en aantrekkelijke woningprijzen lijkt de woningmarkt uit het dal te kruipen; een ideaal moment om te kopen?

Lage hypotheekrente

De hypotheekrente is de afgelopen drie jaar flink gedaald. Voor het eerst in drie jaar ligt de gemiddelde 10-jaarsrente dan ook onder de 4%. De gemiddelde 10-jaarsrente voor huizenbezitters met een NHG hypotheek bedraagt nu iets minder dan 4%. Deze rente bedroeg tussen 2011 en 2012 nog een grove 5%. Voor wie de hypotheekrente voor 5 jaar heeft vastgezet ligt de gemiddelde rente nu rond de 3,25%.

Na een lange periode van malaise lijkt het dieptepunt in de woningmarkt bereikt; het aantal woningen dat verkocht wordt stijgt. Ook de gemiddelde huizenprijs is afgelopen periode licht gestegen.

Niet makkelijk om een hypotheek af te sluiten

Helaas is het niet makkelijker geworden om een hypotheek te krijgen. Dit komt doordat de eisen voor het afsluiten van een hypotheek begin dit jaar zijn aangescherpt. Waar voorheen maximaal 105% van de executiewaarde geleend kon worden, is dat nu nog maar 103%. Dit percentage zal over de komende jaren worden teruggebracht totdat in 2018 maximaal 100% van de executiewaarde geleend kan worden.