Hypotheekadvies flink goedkoper

Publicatiedatum: 01-07-2015

Hypotheekadvies is de afgelopen tijd sterk in prijs gedaald. Waar eerder het advies “gratis” was (dit werd verrekend in de provisie), betaal je nu een van tevoren afgesproken bedrag voor het advies.

Provisieverbod

Sinds januari 2013 geldt voor hypotheekadvies een provisieverbod. Waar een hypotheekadviseur voorheen een percentage van de hypotheeksom opstreek, moeten de kosten voor de consument nu geheel inzichtelijk worden gemaakt. Wanneer hypotheken verkocht worden op provisiebasis, kan dit ten koste gaan van de onafhankelijkheid van het advies. Daarom is besloten dit te verbieden, zodat je zeker weet dat je het beste advies krijgt tegen de meest gunstige voorwaarden.

Execution only

Binnen de hypotheekbranche werd bij het invoeren van het provisieverbod gevreesd dat consumenten massaal execution only hypotheken zouden afsluiten. Dit zijn hypotheken waarbij geen advies wordt gegeven. Zo zou de consument zo’n 1500 euro aan advieskosten kunnen besparen.

In de praktijk blijkt dat slechts een klein deel van de consumenten een hypotheek afsluit zonder advies. Het gaat in totaal om 2 procent van de hypotheekgevers. Omdat de adviestarieven echter geheel inzichtelijk zijn geworden zijn hypotheekaanbieders sterker gaan concurreren op de adviesprijs.

Inwinnen van advies

Bij het inwinnen van advies over een af te sluiten hypotheek kiest 60% voor een onafhankelijk adviseur zoals De Hypotheker of De Hypotheekshop en 30% voor een bank. De tarieven voor advies liggen bij banken meestal lager echter kan er vaak alleen worden gekozen voor de hypotheken die de bank zelf aanbiedt. Uiteindelijk kan men zo toch duurder uit zijn.