Toekomst van de startershypotheek

Om de vastzittende woningmarkt in beweging te brengen kondigde Minister Blok van wonen met veel bombarie in januari 2013 de nieuwe startershypotheek aan, ook wel bekend als de duo-hypotheek of de Blok-hypotheek. Deze hypotheek werd bedacht om de maandlasten in het begin van de looptijd laag te houden, maar toch te kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. In de praktijk bleek deze hypotheekvorm echter veel duurder uit te vallen dan een gewone annuïteitenhypotheek, wat Blok veel kritiek opleverde. Banken zagen dan ook niks in de Blok-hypotheek en boden deze niet aan.

Starters hebben het door de verscherping van de regelgeving rond de hypotheekrenteaftrek steeds moeilijker gekregen om tot de woningmarkt toe te treden. Hypotheekrenteaftrek is alleen nog maar mogelijk wanneer vanaf het begin van de hypothecaire lening wordt afgelost met een maximale looptijd van 30 jaar. Een voorbeeld van zo’n hypotheek is de annuïteitenhypotheek.

Er zijn echter ook nog andere wegen die naar Rome (of in dit geval een leuke koopwoning) leiden. Graag informeren we je daarover.