De Startershypotheek
Na het opraken van het potje waaruit de koopsubsidie werd gefinancierd is het voor starters moeilijker geworden de huizenmarkt te betreden, ondanks dalende huizenprijzen en de lage rente. Een goed advies is essentieel, bezuinig daarom niet op een goede hypotheekadviseur!
Een Startershypotheek afsluiten
Wil je een Startershypotheek afsluiten, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze kunnen per bank verschillen, maar meestal moet je een HBO of een WO opleiding afgerond hebben, mag je niet ouder dan 35 jaar zijn en moet je aan de NHG voorwaarden voldoen. Bovendien – de naam “Startershypotheek” zegt het al – moet het om je eerste koopwoning gaan.
Waarom deze strenge eisen?
Banken nemen met het verlenen van de Startershypotheek een bepaald risico, omdat ze je meer geld lenen dan nu eigenlijk bij je inkomen past, ervan uitgaande dat je inkomen stijgt de komende jaren. Vaak wordt er als “tegenprestatie” ook van je verwacht dat je alle bank- en verzekeringszaken bij je hypotheekverstrekker onderbrengt.
Wat is het verschil tussen een Startershypotheek en een Starterslening?
Een Starterslening is geen volledige hypotheek, maar puur bedoeld ter aanvulling van het “missende” gedeelte. Kortgezegd: wat je tekort komt aan hypotheek, kun je met een Starterslening via je gemeente bijlenen, met een maximum van ongeveer 30.000 euro (dit verschilt per gemeente).
Ook aan de Starterslening zijn strenge voorwaarden verbonden.
kijk voor de meest actuele informatie op www.svn.nl.