Garantstelling ouders

Soms kun je omdat je aan het begin van je carriere staat niet genoeg hypotheek krijgen om je droomhuis te kopen. Om een hogere hypotheek te kunnen bieden, bieden sommige hypotheekverstrekkers de optie om je ouders, schoonouders of grootouders garant te laten staan voor de hypotheek.

Ouders als mede-hypotheeknemer

Je ouders kunnen mede-schuldenaar worden over je hypothecaire lening. Doordat deze aansprakelijkheid extra zekerheid biedt aan de bank kun je meer hypotheek krijgen. Mocht het zo zijn dat je je maandlasten niet kunt voldoen zullen je ouders dit moeten doen. Het is een behoorlijk risico dat je ouders daarmee dragen aangezien de verantwoordelijkheid voor de gehele hypotheek bij je ouders zal komen te liggen wanneer je de lasten niet kunt dragen.

Hoe werkt de garantstelling?

De bank zal voor het accepteren van de garantstelling de financiƫle situatie van je mede-hypotheeknemers bestuderen. Hierbij kunnen ze vragen het bedrag waarvoor je ouders garant staan op een aparte rekening te storten. Ook dienen je ouders de hypotheekakte mede te ondertekenen.

Daarnaast is van belang dat de bank er vertrouwen in heeft dat je inkomen of het inkomen van je partner zich in de komende jaren zich in positieve zin zal ontwikkelen zodat je zelf de gehele hypotheeklast kunt dragen zonder de garantstelling van je ouders.

Beƫindigen garantstelling

Wanneer je inkomen zodanig toeneemt dat je je eigen maandlasten kunt dragen kun je de garantstelling laten vervallen zodat je ouders niet langer mede-hypotheeknemer zijn.