Nieuwbouw of bestaande bouw?

Wanneer je op zoek bent naar een karakteristiek en authentiek huis, zul je waarschijnlijk niet voor nieuwbouw kiezen, maar meer gecharmeerd zijn van een jaren ’30 woning met houten kozijnen, glas-in-lood ramen, en suite tuindeuren, enz. Hoewel dergelijke huizen vaak minder goed geïsoleerd zijn en veel onderhoud vergen, neem je die kosten misschien graag voor lief, in ruil voor de sfeer die het huis uitstraalt.

Wil je meer comfort, goede isolatie en alles naar eigen smaak ingericht? Dan is nieuwbouw uitermate geschikt voor je. Qua onderhoud zul je de eerste jaren niet zoveel werk en dus ook niet zoveel kosten hebben, hoewel je uiteraard wel rekening moet houden met een flinke initiële investering, want de woning wordt meestal casco opgeleverd, hetgeen betekent dat de wanden en vloeren nog verder “aangekleed” moeten worden. Ook de tuin is bij oplevering meestal niet meer dan een berg zand of een modderpoel, die zal in de meeste gevallen ook nog bestraat en ingericht moeten worden.

Hieronder volgt een korte toelichting van zowel bestaande als nieuwbouw woningen.

Bestaande bouw

Er is een enorme hoeveelheid bestaande bouw in Nederland uit diverse periodes. Het aanbod van bestaande bouw is groter dan dat van nieuwbouw. Daarnaast kan er onderhandeld worden over de prijs van bestaande bouw, ook omdat bepaalde zaken kunnen worden overgenomen van de huidige eigenaar. Als je houdt van gezellige buurtwinkeltjes en oude eikenbomen is bestaande bouw misschien meer geschikt voor je. De voordelen op een rij:

  • Groot, gevarieerd aanbod
  • Vaak voldoende faciliteiten in de buurt (scholen, tandarts, huisarts)
  • Mogelijk te onderhandelen over de aankoopsom
  • Mogelijk zaken over te nemen van de huidige eigenaar
  • Ontwikkelde woonomgeving en beplanting
  • U kunt navraag doen in de buurt (is het een prettige omgeving om te wonen, is er veel of weinig overlast?)

Uiteraard heeft bestaande bouw ook zijn nadelen. Zo moet de woning wel aan een bouwkundige keuring worden onderworpen om te zien of het pand structureel onderhoud nodig heeft. Daarnaast is het waarschijnlijk dat ook ander onderhoud nodig is, zoals een likje verf aan het buitenwerk. Het overnemen van een bestaande woning brengt ook enkele kosten met zich mee, zoals overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatie en een bouwkundige keuring. De nadelen op een rij:

  • Mogelijk structureel onderhoud
  • Sanitair / keuken / tuin niet naar je smaak
  • Minder makkelijk om bouwkundige elementen te wijzigen (bijvoorbeeld een muurtje verplaatsen)
  • Bijkomende kosten: overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatie, bouwkundige keuring

Nieuwbouw

Nieuwbouw brengt grote voordelen met zich mee. Je bent verzekerd van een huis dat bouwkundig in orde is (hoewel het altijd verstandig is een bouwkundige keuring, c.q. een opleveringskeuring te laten uitvoeren) en de eerste jaren is er weinig tot geen onderhoud nodig. Ook kun je zelf de afbouw kiezen bij nieuwbouw; kies je voor de standaard badkamer of laat je meteen een luxe jacuzzi installeren? Ook zijn er minder bijkomende kosten bij nieuwbouw, zoals taxatie, overdrachtskosten en makelaarskosten. Daarnaast is het verstandig te informeren naar rentekorting tijdens de eerste rentevastperiode bij je hypotheekverstrekker. De voordelen van nieuwbouw op een rij:

  • Een huis dat weinig onderhoud behoeft en bouwkundig in orde is
  • Mogelijk de afbouw / sanitair / keuken te beïnvloeden
  • Minder bijkomende kosten (taxatie, overdrachtskosten, makelaarskosten)